House so hišni koktajli, sestavljeni izpod rok našega glavnega barmana in se
strežejo samo v Piranha Cocktail Bureauju.
So koktajli, katerih recepture sledijo originalni formuli definicije koktajla, in so sestavljeni iz krepkega odmerka primarnega žganja, v večini z dodatkom vode, sladkorja in grenčice, postreženi z ledom ali brez.
Old Fashioned je najverjetneje najstarejši klasični koktajl vseh časov. Sledi smernicam klasične formule za koktajle iz leta 1806: žganje, malo sladkorja, malo vod in grenčica. Zgodbe o njem segajo vse nazaj do prve polovice 19. stoletja, ko so ga poznali enostavno pod imenom »Whiskey cocktail«, ki se je tiste čase stregel brez ledu, naročal se je v jutranjih urah, spil v enem požirku. Do danes je doživel veliko alternacij in medtem, ko je osnova ostala ista, se je spremenila metoda priprave, način postrežbe, način samega uživanja, na koncu se je spremenilo tudi ime. Taksnega kot ga poznamo danes, trdijo viri, da je bil izumljen v Pendennis klubu, v Louiesvillu, leta 1881.
Tradicionalno je koktajl zmešan in postrežen z ledom, kot osnova se uporablja rženi viski, dodan mu je sladkor, Bokers grenčica, za konec se čez kozarec iztisnejo šeolja iz pomarančnelupine. Postrežen jev kozarcu, ki jedobil imepo samem koktajlu – old fashioned.
Pri nas vam postrežemo hišno verzijo z bourbonom in javorjevim sirupom, tradicionalno verzijo na bazi rzenega viskija, kot tretjo varianto vam Old Fashioned pripravimo s skrbno izbranim rumom v kombinaciji z grenčico svetovno znanega barmana Jerry Thomasa.
Sazerac je New Orleans verzija konjak ali viski koktajla, z dodatkom absinta ali druge žganice aromatizirane z janežem, kar ga tehnično uvrsti v kategorijo klasičnih »izboljšanih« whiskey koktajlov.
Izumljen je bil v New Orleansu pred prohibicijo alkohola v Ameriki, in sicer v sredini 19.stoletja. Dandanes je uradno koktajl New Orleansa in med drugimi tovrstnimi velja za enega najstarejših vseh časov. Ime je dobil po blagovni znamki konjaka Sazerac de Forge et Fils, ki je bil v originalu glavna sestavina. Receptura seje z leti spremenila, tako je glavna sestavina v naših časih rženi viski, namesto absinta se najpogosteje uporablja Herbsaint, janežev liker, ki je bil narejen kot nadomestek za absint, ko je le-ta bil prepovedan v ZDA.
V Piranha Cocktail Bureauju vam Sazerac pripravimo v dveh različicah. Prva je enaka uradni verziji s konjakom in absinthom. Druga različica je enaka Sazeracu, ki ga pripravljajo v Sazerac House, New Orleans, in sicer s Sazerac Rye ter Herbaint likerjem.
So preprosti koktajli na bazi primarnega žganja, z dodatkom kisle sestavine
– po navadi sveže stisnjenega limoninega ali limetinega soka ter sladila. Delimo jih v tri skupine.
Leta 1898, po Rooseveltovi zmagi v bitki San Juan Hill, so Američani začeli raziskovati kubanskerudnikeželezoverude. Eno izmed prvih ekspedicij jevodil Stockton Jennings Cox, in sicer v Sierra Maestra gorovju na jugo-vzhodni obali Kube v majhnem mestecu imenovanem Daiquiri. Cox si je izboril, da so inženirji tisti čas poleg dobrega plačila in poštenega deleža tobaka kot dodatno stimulacijo prejeli mesečno tudi delež lokalnega ruma – Bacardi Carta Blanca, katerega so si vmešali v večerno kavo in z njim pripravljali tudi drugenapitke. Cox jez rumom začel eksperimentirati tudi sam in tako je nekega dne, ko je imel goste iz Amerike, rum zmešal s sestavinami, ki jih je imel pri roki, limeto in sladkorjem, in tako je nastal enostaven, osvežujoč koktajl – Daiquiri. V našem bureauju vam pripravimo repliko originala z Bacardi Carta Blanca rumom, izboljšano verzijo z Diplomatico Planas.
Je klasični sour koktajl, ki izvira iz Peruja, poimenovan po njegovi primarni sestavini – Pisco. Kot ga poznamo danes, je bil izumljen v Limi, glavnem mestu Peruja, v zgodnjih 1920. letih. Izumil ga je barman Američan Victor Vaughen Morris. MPisco sour je nacionalna pijača dveh držav, in sicer Peruja in Čila. Sestavine samega koktajla se od države do države rahlo razlikujejo. V Peruju je narejen s perujskim Piscom, jajčnim beljakom ter Amargo Cruncho grenčico, v Čile je narejen s Piscom iz Čile, samo z limetinim sokom in sladkorjem, torej brez jajčnega beljaka in grenčic. V Piranha Cocktail Bureauju sta na voljo obe verziji. Dodali smo še tretjo, hišno varianto, narejeno po metodi perujskega Pisco Sourja, s Piscom iz Čile.
Namesto sladila vsebujejo liker.
Namesto sladila vsebujejo pomarančni liker.
Prva receptura koktajla Picador z popolnoma istimi sestavinami in razmerjem le-teh seje pojavila v knjigi Cafe Royal Cocktail Book leta 1937, kar 16 let preden je sama Margarita, kot jo poznamo danes, prišla v publikacijo, in sicer leta 1953 v decembrski izdaji revije Esquire. O tem, kdo jo je izumil in kdaj, je veliko zgodb in pripovedi, vendar o njih ne bomo razglabljali. Povedali vam bomo, da je to edini koktajl v našem izboru, ki ima tekilo kot glavno sestavino, v kombinaciji z svežim limetinim sokom in pomarančnim likerjem. Pripravimo vam jo s premium 100% de agave tequilo, sveže stisnjenim limetinim sokom in skrbno izbranim pomarančnim likerjem. Kot druga varianta (poletna ponudba) je na voljo z drobljenim ledom in svežimi jagodami.
So ancestralni koktajli z dodatkom vermuta ali drugega likerja.
Ena izmed zgodb o izvoru tega koktajla sega nazaj do zgodnjih 1870-ih let. Izumil naj bi ga Dr. Iain Marshall na zabavi, ki jo je gostila Jennie Jerome (Lady Randolph Curchill, mati Winstona), v Manhattan klubu v New Yorku, v počastitev tedanjemu predsedniškemu kandidatu – Samuel J. Tildenu. Po uspehu zabave je koktajl postal popularen. Ime je dobil po klubu, kjer je bil izumljen. Nekateri viri segajo nazaj še dlje, in sicer do 1860-ih, ko bi ga naj izumil natakar po imenu Black, v baru na Broadwayu, blizu Houston Streeta. Tradicionalno je narejen z rženim viskijem, prav tako pogosto se uporabljata tudi bourbon in kanadski viski. Ta koktajl ima veliko variacij, mi smo se za začetek osredotočili na nekaj najbolj klasičnih. Postrežemo vam klasičnega (sweet), perfektnega (perfect) in variacijo s škotskim viskijem, Rob Roy.
Martini je koktajl, mešanica gina in suhega vermuta, okrašen z limoninim twistom ali z olivo. Predvidoma se je razvil iz koktajla Martinez (le-ta pa iz Manhattana) in je eden tistih koktajlov, ki se je z leti zelo spreminjal in »oblikoval«. Nihče ne ve točno, kdaj je bil izumljen in kdo gaje izumil. V 21. stoletju je to najbolj prepoznaven koktajl, po njem je imenovan tudi kozarec, poleg vsega je to koktajl, ki je lahko narejen v mnogo različnih variantah. Do leta 1922 je Martini dobil obliko koktajla kot ga poznamo danes, z London Dry ginom in suhim vermutom, v razmerju 2:1. V 1930-ih letih se je količina vermuta zmanjšala, in sicer na 3:1, v 1940-ih na 4:1 in tako se je naprej konstantno zmanjševala, kasneje v 20. stoletju je bilo celo običajno, da se je koktajl naročil v razmerju 50:1 in celo 100:1. Mi vam »standarden« Dry Martini in Vodka Martini pripravimo v razmerju 3:1, seveda ga lahko na vašo zeljo pripravimo bolj suhega. Poleg tega smo v ponudbo dodali originalen James Bondov »Vesper« Martini (Kina Lillet sicer ne obstaja več, smo pa izbrali vermut najbolj približan originalnemu) ter kavno verzijo, Espresso Martini.
Negroni je klasičen Italijanski koktajl, katerega korenine segajo nazaj do leta 1860. Taksnega, kot ga poznamo danes, je sestavljen iz gina, sladkega vermoutha in Camparija. Vse naj bi se začelo leta1860, ko je bil izumljen koktajl Milano-Torino, v Caffe Camparino v Milanu, katerega lastnik je bil Gaspare Campari. Lmenovan je bil po rojstnih krajih obeh uporabljenih sestavin, Campari (Milano) ter Amaro Cora (Torino). Tisti čas je bil zelo priljubljen koktajl Američanov, ki so zaradi poceni potovanj pogosto potovali v Italijo. Koktajl so si naročili z dodatkom sodavice in tako prišli do Americano koktajla. Negroni, kot ga poznamo danes, naj bi prvič bil zmešan v Florencah leta 1919, in sicer v Caffe Casoni (ki se je prej imenoval Caffe Giacosa, dandanes se mu reče Caffe Roberto Cavalli), ki se nahaja na Via de ‘Tornabuoni. Izumil naj bi ga grof Camillo Negroni, ko je naročil natakarju, naj mu pripravi malo močnejši Americano, njegov do tedaj najljubši koktajl, le-ta je namesto sodavice dodal gin. V Piranha Cocktail Bureauju vam poleg najboljšega Negronija v mestu nudimo tudi prednika le tega – Americano, Sbagliato (izumljen v Bar Basso v Milanu), v katerem je namesto gina Prosecco, Boulevardier, kjer je malo krepkejša merica bourbona namesto gina, Kingston, kjer rum iz Jamajke zamenja gin, ter White, kateri vsebuje drugo grenčico ter bel vermut.
So koktajli s penečim vinom ali šampanjcem.
Julep opredeljuje močan poudarek na sveži meti, sladkorju in bazičnem
alkoholu v prisotnosti veliko ledu. Buck, ali Mule, je koktajl, ki vključuje
ingverjevo pivo ali ginger ale, sok citrusov in kateri koli od številnih osnovnih
likerjev.
Snapper je kategorija koktajlov z zelenjavnim sokom, trio so koktajli, ki
vsebujejo žganje, liker in dodatek smetane.
Highball je sestavljen iz ene žganice in enega mixerja, z ledom in dekoracijo,
ki se ne štejeta kot sestavini. Collins je Highball z dodatkom limoninega soka
in sladkorja.
Tiki so koktajli tropskega sloga, nastali na podlagi polinezijske kulture, ki
vsebujejo žganje, sadni sok in sirupi ali liker.